Despre imunitate

Citeste

Cercetari de ultima ora arata ca exista anumite nutraceutice care pot sustine sistemul imunitar in cazul virusurilor gripale si coronavirusurilor

Disclaimer: chiar daca urmatorul articol reprezinta un studiu medical publicat, aceste ingrediente nu trateaza sau previn Covid-19. Daca prezentati o simptomatologie sugestiva pentru coronavirus va rugam sa va adresati unui medic.

Contextul epidemiologic de ultima ora indreapta atentia cercetatorilor din ce in ce mai mult catre solutii terapeutice pentru temutul Covid-19. Chiar daca in momentul publicarii acestui articol nu exista un tratament sau un vaccin validat, exista numeroase studii in curs si multe resurse investite in acest sens. O alta directie catre care se indreapta din ce in ce mai multe resurse este identificarea unor nutraceutice care pot preveni sau ameliora instalarea simptomatologiei. 

O noua lucrare publicata de Dr Mark McCarty (fundatia Catalytic Longevity din San Diego, California) si Dr James DiNicolantonio (Institutul Saint Luke's Mid America Heart din Kansas City, Missouri) arata ca anumite suplimente (nutraceutice) pot ameliora simptomatologia pacientilor infectati cu virusuri ARN incapsulate, asa cum sunt virusurile gripale si coronavirusurile. Studiul mentioneaza drept nutraceutice acidul alfalipoic, N-acetilcisteina, glucozamina, seleniul, acidul ferilic si beta-glucanul obtinut din drojdie. Acesti nutrienti pot ameliora unele simptome asociate gripei prin stimularea activitatii virale naturale pe care o poseda organismul prin interferonul de tip 1. 

Doar in SUA, gripa afecteaza 32 milioane in fiecare an, cauzand in jur de 32.000 decese, in timp ce cifrele sunt exponential mai mari la nivel global. Desi exista medicamente pentru tratarea virozelor, acestea sunt scumpe si nu sunt eficiente in toate cazurile. In plus, vaccinul antigripal este eficient doar pentru 60% dintre persoanele vaccinate. Astfel ca exista o continua nevoie de a gasi alternative eficiente pentru cazurile infectate cu virusuri gripale.  

In ultimele cateva saptamani, un nou coronavirus de tip ARN numit SARS-Cov-2 care a cauzat Covid-19 a izbucnit in China si s-a raspandit in 32 de tari, infectand peste 80000 persoane si cauzand peste 2700 de morti. 

In realitate, acest nou coronavirus are un potential letal mai mare fata de clasica gripa, cu o rata de mortalitate de aproximativ 2.92%. Cu alte cuvinte, 1 din 33 de persoane care este infectata cu acest nou coronavirus va muri. Ca o comparatie, gripa anuala are o rata de mortalitate de 0.05-1%. Aceasta inseamna ca 1 din 1000-2000 persoane infectate cu gripa va muri, deci o mortalitate de 30-60 ori mai mica. Pare ciudat, insa multe personae din domeniul sanatatii publice din China incearca sa diminueze seriozitatea acestei afectiuni. 

A fost dovedit faptul ca atat gripa obisnuita cat si coronavirusurile provoaca o cascada inflamatorie in plamani, ceea ce duce la detresa respiratorie, insuficienta de organ si in final moarte. 

Anumite nutraceutice pot reduce inflamatia in plamani cauzata de virusurile ARN si pot creste raspunsul interferonului de tip 1 la aceste virusuri, care este prima linie de aparare a organismului, ducand la formarea de anticorpi antivirali.

Cei doi cercetatori au atras atentia cu privire la cateva studii clinic randomizate, pe un lot de persoane carora li s-a administrat:

  • N-acetilcisteina care este utilizata pentru tratarea intoxicatiei cu paracetamol si ca mucolitic in cazul bronhopneumoniilor
  • Soc-negru care scurteaza perioada gripei cu 2-4 zile, reducand severitatea infectiei
  • Seleniul - in cadrul studiului s-a observat cu ingredientele au impiedicat raspandirea virusului si au redus expresia mediatorilor inflamatori de pe celulele endoteliale, reducand astfel raspunsul inflamator la nivel pulmonar.

 

Nr crt

Nutraceutice

Doze recomandate

1

Acid ferulic

500-1000 mg

2

Acid alfalipoic

1200-1800 mg (in lic de acid ferulic)

3

Spirulina

15 g (or 100 mg extract)

4

N-Acetilcisteina

1200–1800 mg

5

Seleniu

50-100 mcg

6

Glucozamina

3.000 mg or more

7

Zinc

30-50 mg

(Mark F. McCartya James J.DiNicolantonio, Nutraceuticals have potential for boosting the type 1 interferon response to RNA viruses including influenza and coronavirus, https://doi.org/10.1016/j.pcad.2020.02.007)

Alte nutraceutice identificate in cadrul studiilor au fost beta-glucanii si glucozamina care fie au redus severitatea infectiei, fie au redus la jumatate mortalitatea in randul animalelor infectate cu virusul gripal.

Dr  DiNicolantonio a spus pentru Thailand Medical News ca “Este absolut clar ca anumite nutraceutice au efecte antivirale atat in studii pe populatii umane cat si pe animale. Considerand faptul ca inca nu exista niciun tratament aprobat pentru Covid-19 si tratamentele pentru gripa in general sunt limitate, salutam desfasurarea de noi studii pentru testarea acestor nuraceutice ca terapie adjuvanta pentru pacientii infectati cu virusuri ARN incapsulate”.

Thailand Medical News sfatuieste cititorii ca atunci cand cumpara nutraceutice si alte suplimente sa fie atenti la ingredient care pot sa nu fie in forma bio-activa, sa nu fie absorbate in mod corespunzator sau sa aiba o forma izomerica nepotrivita pentru efectele trecute pe ambalaj.

In cazuri chiar mai grave, produsele respective nu contin decat urme ale ingredientelor mentionate sau contaminanti periculosi pentru consumul uman. Multe suplimente nu sunt testate sau inregistrate la organele competente ale Ministerului Sanatatii. Este bine sa fie evitate astfel produsele fabricate in Myanmar, Vietnam si Indonezia. Cele mai de incredere produse sunt cele din Canada, SUA si Germania. 

Sursa: Thailand Medical News  Feb 25, 2020  23 days ago 

Steablock este singurul supliment alimentar ce participa la regenerarea celulei hepatice, ce are la baza un studiu efectuat in Romania, cu rezultate pozitive majore in reducerea TGP, TGO si a Trigliceridelor.

Steablock poate fi utilizat inca din fazele incipiente ale afectarii hepatice (steatoza indiferent de grad si steatohepatita) si pana in fazele cronice (reprezentate de hepatita sau ciroza). 

Formula Steablock poate imbunatati activitatea hepatica, prin reducerea nivelului transaminazelor. Rezultatele au fost observate la o administrare de 4 capsule pe zi, timp de 6 luni. Aceasta reducere a fost inregistrata atat in cazul TGP (36.8%) cat si in cazul TGO (34%) si este semnificativa d.p.d.v. statistic. 

Formula Steablock poate imbunatati nivelul profilului lipidic. Cele mai bune rezultate au fost intalnite in cazul trigliceridelor (reducere cu 22.4%), colesterolului total (reducere cu 13%) si LDL colesterol (reducere cu 8.8%).  

Studiul Steablock a debutat in aprilie 2018, incepand initial cu un lot de pacienti din Bucuresti, integrati in studiu la Spitalul Sfanta Maria si s-a extins din octombrie 2018 la nivel national, avand in acest moment inclusi in studiu 1200 pacienti, monitorizati de 150 medici investigatori. 

Studiul a demonstrat reducererea afectarii hepatice prin administrarea Steablock, obtinand reducerea valorilor trigliceridelor, imbunatatirea parametrilor lipidici (reducerea valorilor Colestrolului total, LDL si cresterea valorilor HDL) si reducerea valorilor transaminazelor. 

Continut Steablock, pentru doza recomandata de 4 capsule pe zi.

SILIMARINA
904 mg (80% din 1.128 mg Syllibum marianum)
ACID ALFA LIPOIC (ALA)
600 mg
SELENIUM
400 μg (din 200 mg Lynside Forte Se 2000+)